Striepersgatse Hofkapel

Hofkapel2324-3.png
 

Geschiedenis

De Striepersgatse Hofkapel, die sinds jaar en dag herkenbaar zijn aan hun rode colberts, staat onder muzikale leiding van de Hofkapelmeester. De bestuurlijke leiding ligt in handen van een voorzitter, een secretaris en een penningmeester. Zij worden bij ons respectievelijk genoemd: Praeses, Abactis en Quaestor.

Hoe 't begon

Leo van de Ven, de eerste Hofkapelmeester van de Striepersgatse Hofkapel, Henk Daams en wijlen Harrie van Winkel, vormden een welbekend dansorkest van de HBS, genaamd “The Actionaires”. Dit orkest, aangevuld met enkele leden van de Valkenswaardse harmonie “U.N.A.”, vormden later de basis van de op 11 november 1958 opgerichte “Valkenswaardse Blaaskapel”. Aanvankelijk een gelegenheidskapel welke ter ere van een gouden bruiloftsfeest van de familie Van der Heijden werd opgericht. 

De gelegenheidskapel trad vaker op, omdat dit succesvol bleek en het goed muziek maken was met deze vriendengroep. Vanaf het eerste moment werden veel carnavalsfeesten muzikaal opgeluisterd met deze kapel. Bekend waren de jaarlijkse Wijnfeesten in “'t Prinsenhof “, een bekende horecagelegenheid van onze inmiddels Grootvorst Jo d'n Urste. Ook werd er avondenlang muziek gemaakt bij carnavalbals, zoals de bekende carnavalsavonden bij “Limburgia” te Eindhoven. Naast de wijnfeesten en optredens in Eindhoven werd er in de beginjaren muziek gemaakt bij de traditionele carnavalsbals van Voetbal Vereniging Valkenswaard in zaal Wernars op de statie. 

Van blaaskapel naar hofkapel

Omdat er veel werd gespeeld op georganiseerde carnavalsactiviteiten van het toen nog jonge Striepersgat, kwam er een steeds nauwere band met de Raad van 11, die toen in de beginjaren nog geen eigen kapel had. De samenwerking werd zodanig nauw dat de Stichting Striepersgatse Carnaval in 1962 de “Valkenswaardse Blaaskapel” vroeg zich voortaan te presenteren als de éérste Striepersgatse kapel en als hofkapel te fungeren. In februari 1962 werd “de Valkenswaardse Blaaskapel” officieel door Prins Louis d’n Urste geïnstalleerd als “Striepersgatse Hofkapel” en werd daarmee opgenomen in het gevolg van de Prins. Vanaf dat moment stond en staat de Striepersgatse Hofkapel ten dienste van de Prins en de georganiseerde Carnaval in Striepersgat. Dat is tot op de dag van vandaag zo gebleven en daar zijn wij nog steeds trots op. 

Hierna volgden al ruim 60 jaar intensief musiceren, repeteren, componeren, arrangeren en entertainen ten behoeven van: Prinsenbals, Sprokkelbals, Vorstenbals, Aglomoratiebals, Federatiebals, Rode Kruisbals en Boerenbals. Prinsenrevues, Prinsenzittingen, Vorstenzittingen, afscheidszittingen en mini-zittingen, Gaten van Striepersgat en het Brabants Tonproatersconcours van CV Anders dan Anders. 

Jarenlang heeft de Striepersgatse Hofkapel ontelbare artiesten live begeleid, waaronder “de Hofliederentafel” en de zangers van het “Grand Gala du Striep”, het latere “Groot Striepersgats liedjesfestival”. Ook zij werden tot 1999 begeleid door de Hofkapel en vele bekende composities en arrangementen zijn van de toenmalige Hofkapelmeesters afkomstig.

Meezingers en evergreens die niet meer weg te denken zijn uit ons Striepersgat. Ook is er vele malen de muzikale medewerking verleend bij het opnemen van de diverse Striepersgatse Carnavalsplaten. Een belangrijke taak is en was ook de muzikale begeleiding van onze eigen Hofmarjannekes. Op vele toernooien op zeer hoog landelijk niveau, werden vele prijzen door hen gewonnen, maar nimmer zonder live- begeleiding van de Striepersgatse Hofkapel. Iets wat we tot op de dag van vandaag nog steeds doen.

Buiten Striepersgat ook een reputatie hoog te houden

Optredens buiten Striepersgat passeerden ook de revue, zoals 11 jaar lang fungeren als het huisorkest van de carnavalsvereniging in Hamont en het opluisteren van vele bedrijfsfeesten en jubilea, zowel in binnen- en buitenland. 

Het opluisteren van de vele Prinselijke recepties in groot-Striepersgat, maar ook in de Prinsdommen als Kruikestad, Oeteldonk, Kraaiendonk en Lampengat maar natuurlijk ook bij onze vrienden in Tienen.

Ook zijn er veel zogenaamde 'buitenseizoense' activiteiten. Zo hebben we aan diverse concoursen deel genomen waaronder 2 maal zeer succesvol aan het  Landelijk KRO-kapellenconcours. Optredens in Cocagne en met de halfvastenoptochten in Hasselt en de optredens tijdens de Nationale kapeldagen in Bemmel. 

Respect voor tradities

Uiteindelijk blijft de hoofdtaak van de Striepersgatse Hofkapel het muzikaal begeleiden van het Prinselijk Gezelschap bij uittreden, zoals dat traditiegetrouw wordt genoemd. 

Over tradities gesproken. De Striepersgatse Hofkapel is een groep met een traditionele groepscultuur.  Hieronder kun je lezen wat wij in eren proberen te houden. Alleen dan, als de Striepersgatse Hofkapel zijn Prins (de Prins van Striepersgat) begeleid, spelen zij sinds 1960 bij het betreden van de diverse gelegenheden de herkenningsmelodie van de Prins van Striepersgat, getiteld; "Had Adam geweten". De Hofkapel loopt  als een figuurlijke rode loper (vandaar ook de rode colberts) voor hem uit, direct achter de Pliessie van Striepersgat.

Dan pas als de Prins heeft gesproken en afgesloten heeft met zijn leuze zal de Hofkapel een aanhef van alaaf (touch) spelen waarna de Striepersgatse prinselijke Hymne wordt ingezet. Dit betreft een betrekkelijke jonge traditie die in 2012 door Willem I is ingebracht. Als de Prins een Striepersgatse Onderscheiding uitreikt wordt dit altijd begeleid door “De Adelstand. Bij het uitreiken van een persoonlijke onderscheiding van de Prins kan dit ook andere muziek zijn.    

De hofkapel heeft ten aanzien van de onderscheidingen draaginstructies welke zijn gestoeld op oude gebruiken. Ook ten aanzien van de kleding is een protocol van toepassing.

Nieuwe leden spelen één proefseizoen bij de Hofkapel en na te zijn aangenomen en na een jaar volwaardig lid te zijn geweest, ontvangt dit lid een ronde zilveren speld als teken van de Hofmuzikant.

De Hofkapel begeleid verder onder andere de Hofzanger bij het inzetten van "Het Drinklied"en als begeleiding van het Striepersgatse Volkslied "Cigar City", maar natuurlijk wordt er ook 'gewoon' gezellig muziek gemaakt.

Komende gebeurtenissen

bekijk de volledige agenda

Ons jubileumseizoen wordt mede mogelijk gemaakt door:

Zwarthoed.png Logo Mooi Zo.png Logo TP Verberne.png VDN-Logo.png Logo KWW.png Jaraglas.png Adri en Suus.png Rendus_logo.png Logo Monten.png Logo Claes Drankengroothandel.png Wessels.png logo_VORST-William_2017_CMYK-v3PDF.png Logo Fortune Coffee.png Logo Ruud van Lierop.png Logo Kalb Vermetten.png Heesakkers.png Logo Jacobs.png Logo Bierings.png Orangerie.png Logo Petra Photography.png Van den Boogaert.png Logo__Fastems.png Indoor.png Logo Live.png Veldsink Verberkmoes.png Stomerette.png Logo_Van_Herk.png RODI.png VD Nieuwenhuijzen Autos.png